Τι είναι εκφοβισμός

  • O εκφοβισμός (bullying) είναι μια επιθετική συμπεριφορά, σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή/και κοινωνική που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα. Λαμβάνει χώρο εντός ή/και εκτός σχολείου, καθώς και στο διαδίκτυο (π.χ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο μπορεί να είναι εξίσου ή/και πιο σοβαρός, καθώς η έκθεση του/της μαθητή/τριας γίνεται δημόσια, σε ελάχιστο χρόνο και είναι ανεξέλεγκτη.
  • Εκείνος/η που εκφοβίζει έχει σκοπό να προκαλέσει φόβο, ανησυχία, πόνο και φθορά σε εκείνον/η που στοχοποιεί.
  • Ο/Η μαθητής/τρια που εκφοβίζεται αδυνατεί, συνήθως, να υπερασπιστεί τον εαυτό του/της.
  • Ο εκφοβισμός διακρίνεται σε διάφορα είδη:
    α) Ο σωματικός περιλαμβάνει σωματικές επιθέσεις, δηλαδή σπρωξίματα, κλοτσιές, γροθιές, δαγκωνιές, φτυσίματα, τσιμπήματα, τρικλοποδιές, ανεπιθύμητα αγγίγματα, ρίψη αντικειμένων (π.χ. πέτρες) και καταστροφή προσωπικών ειδών.
    β) Ο λεκτικός συνίσταται από απειλές, βρισιές, κοροϊδία, προσβολές, ειρωνείες, αγενή, μειωτικά και υποτιμητικά σχόλια, παρατσούκλια και συκοφαντίες.
    γ) Ο διαδικτυακός περιλαμβάνει χρήση, αποστολή και ανάρτηση σε ηλεκτρονικά μέσα (e-mail, social media, chatting κ.λπ.) υλικού που είναι απειλητικό ή υβριστικό και μπορεί να εμπεριέχει αποτύπωση προσωπικών στιγμών και εν γένει προσωπικά δεδομένα του/της εκφοβιζόμενου/ης (doxxing), περαιτέρω παράνομη χρήση των εν λόγω δεδομένων (π.χ. για τζόγο), κακόβουλο σχολιασμό και παρακολούθηση των αναρτήσεων του/της (cyberstalking), απόπειρες αποπλάνησης τύπου sexting ή grooming κ.λπ.
    δ) Ο κοινωνικός περιλαμβάνει φήμες, αποκλεισμό από ομάδες συνομηλίκων και άλλες κοινωνικές ή διαδικτυακές ομάδες.
    ε) O εκβιαστικός συνήθως εμπεριέχει εξαναγκασμό σε πράξεις ή παραλείψεις παρά τη θέληση του εκφοβιζόμενου ατόμου, π.χ. πειθαναγκαστική απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων.
  • Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί μέσα στη σχολική τάξη, στο προαύλιο και τους βοηθητικούς χώρους του σχολείου π.χ. στο γήπεδο, στις σχολικές τουαλέτες, στους διαδρόμους του σχολείου, αλλά και στον δρόμο προς ή από το σχολείο.
  • Ο εκφοβισμός μπορεί να αφορά στο φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την εμφάνιση, την καταγωγή ή την προσωπικότητα.

Εκφοβισμός δεν είναι το πείραγμα μεταξύ φίλων ή ένα αστείο στο πλαίσιο του παιχνιδιού ή της παρέας, το οποίο απολαμβάνουν και οι δύο πλευρές. Όταν όμως το πείραγμα και το αστείο αρχίσουν να γίνονται δυσάρεστα και πλέον το ένα από τα δύο άτομα αισθάνεται φόβο και απειλή, τότε αυτό είναι εκφοβισμός.

©2024 - Δημιουργήθηκε και Συντηρείται από τη Διεύθυνση Υποδομών και Δικτύων του Ι.Τ.Υ.E "Διόφαντος"

Γραμμές υποστήριξης Θεσμικό πλαίσιο

Συνδεθείτε με τα στοιχεία σας

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;